Vin Santo

Oprindelse og egenskaber ved Malvasia Bianca del Chianti


Vin Santo del Chianti Classico er produceret på Malvasia Bianca del Chianti. Valget af denne druesort er motiveret af dens rigdom i aromatiske komponenter, tykkelsen af dens hud og dens tilbøjelighed til oxidation, hvilket gør den særligt velegnet til produktion af denne type vin.


Druer tørrer på ventilerede stativer


Druetørringsprocessen finder sted på stativer placeret i naturligt ventilerede rum. Stativerne er udstyret med skinner, hvorpå drueklyngerne hænges en efter en. I denne fase angribes druerne af ædel råd (botrytis cinerea), hvilket giver unikke og meget værdifulde egenskaber.


Druevalg og presning


Skinnernes betydning ligger i muligheden for at vælge og fjerne druer, der forringes i ethvert område af rummet. Dette valg gentages ugentligt indtil presningstidspunktet, som normalt finder sted i januar året efter høsten.


Presning og modning


Efter ca. 3-4 måneders tørring er druerne stærkt koncentrerede, og deres sukkerindhold er højt, hvilket giver mulighed for presning. Den opnåede most anbringes i små fade (50 og 100 liter) lavet af forskellige træsorter, såsom kirsebær, eg og morbær, hvor den gærer og modnes i næsten 8 år.


Karakteristika for Vin Santo del Chianti Classico


Den resulterende vin har en lys ravgul farve og er fløjlsagtig på ganen. Aromaerne er intense og komplekse med behagelige noter af abrikos, tørrede figner, ristede mandler, dadler, karamel og kaffe.


Smagning og parring


Takket være sin særlige friskhed og delikate tekstur er Vin Santo del Chianti Classico fremragende som meditations- eller dessertvin, ideel til parring med tørt bagværk, creme brûlée, blåskimmelost og foie gras.


Begrænset årlig produktion

Den årlige produktion er mindre end 2.000 flasker på 0,375 liter, en mængde, der betragtes som "minimal" (drueudbyttet til vin er mindre end 10%), hvilket viser, hvordan denne produktion er uden for kommerciel logik. Rocca di Montegrossi-ejeren, Marco Ricasoli Firidolfi, betragter det dog som en "poesi, der skal hældes op".